MEDIACJE RODZINNE 2012

Program konferencji

Formularz zgłoszenia

Punkt Mediacji Rodzinnych

Sesje terapeutyczne, konsultacje, porady należy umawiać telefonicznie.

Dane kontaktowe do Mediatorów Rodzinnych:

1. Dorota Hadam tel: 728 919 525, e-mail: d.k.hadam@gmail.com

2. Edyta Hulboj tel.: 793 425 084, e-mail: erutkowskaO@vp.pl

WARSZTATY:

1. Trudne zachowania dzieci i młodzieży. Strategie pomocy.

Informacja o warsztatach
Lista obecności

2. Skuteczne rozwiązywanie konfliktów. Podstawy mediacji rodzinnych.

Informacja o warsztatach
Lista obecności

Prezentacja posumowująca

Wycieczka do Wisły
Piknik Zimowy
Wycieczka na Czantorię
Czantoria 2012

OPIS PROJEKTU

Projekt zakłada realizację szeregu działań skierowanych do dzieci, młodzieży i ich rodzin, ale także do nauczycieli i dyrektorów szkół pn. „Mediacje Rodzinne”. Zadanie polega na utworzeniu punktu Mediacji Rodzinnej, przeprowadzeniu 2 szkolenia dla dorosłych, 2 warsztatów wyjazdowych dla rodzin, 20 warsztatów z zakresu profilaktyki i umiejętności interpersonalnych dla dzieci i młodzieży. Podsumowaniem projektu biedzie konferencja. W ten sposób realizowany będzie główny cel przedsięwzięcia, czyli uzyskanie przez uczestników projektu wiedzy w zakresie profilaktyki oraz kształtowanie pozytywnych więzi w rodzinie. Ponadto udział w projekcie wpłynie na rozwój kompetencji wśród grupy dorosłych uczestników projektu (rodziców). Projekt zakłada również udział dzieci i młodzieży w warsztatach, co niewątpliwie wpłynie na kształtowanie wśród tej grupy właściwych postaw społecznych w dążeniu do zdrowego stylu życia, umiejętnego rozwiązywania konfliktów oraz rozwoju umiejętności interpersonalnych itd.Czym są mediacje:

Mediacje to jeden ze sposobów rozwiązywania konfliktów, w którym bezstronna osoba (profesjonalny mediator) towarzyszy stronom będącym w konflikcie w procesie porozumiewania się. W trakcie rozmowy klienci mają możliwość wyrażenia swoich oczekiwań, potrzeb, a także obaw oraz wspólnej pracy nad znalezieniem satysfakcjonujących rozwiązań.
Mediacje dają możliwość wspólnego rozwiązania sporu przez strony, bez narzucania im przez instytucję lub osobę rozwiązań, które nie zawsze są zgodne z ich potrzebami. Biorąc udział w mediacji, każdy ma możliwość przedstawić fakty z własnej perspektywy, wyrazić swoje obawy i uczucia, a przede wszystkim decydować w swojej sprawie i o sobie.

W jakich sprawach prowadzimy mediacje:

Sprawy rozwodowe i separacyjne:
– pomoc w uzgodnieniu sposobów uczestnictwa rodziców w życiu dzieci (ustalenie kontaktów z dzieckiem, miejsca zamieszkania dziecka, finansowe zabezpieczenie dziecka, zasady wychowania itp.),
– pomoc w uregulowaniu kwestii finansowych i majątkowych.
Rodzinne:
– konflikty między rodzicami a dziećmi (również dorosłymi dziećmi),
– w sytuacjach konfliktu pomiędzy innymi członkami rodziny mediacje będą się odbywały po wcześniejszym indywidualnym rozpatrzeniu sprawy.
Mediacje nie są prowadzone w sytuacjach gdy:
– którakolwiek ze stron nie wyraża zgody na udział w mediacji,
– w rodzinie występuje przemoc.

Jeśli uważasz, że mógłbyś rozwiązać wiele spraw i sytuacji trudnych, gdybyście w Twojej rodzinie potrafili rozmawiać, umów się na mediacje.
W jaki sposób można zgłosić się na mediacje:

Zgłoszenia na mediację można dokonać telefonicznie bądź osobiście w niżej podanych godzinach przyjęć. Spotkania odbywają się w siedzibie naszego stowarzyszenia.

ul. Osiedlowa 1/3 41-710 Ruda Śląska

Mediacje są bezpłatne i prowadzone z indywidualnej inicjatywy zainteresowanych osób.

Godziny przyjęć:
poniedziałek 16.00 – 18.00 konsultacje, porady
wtorek – środa 16.30- 18.30 mediacje rodzinne, konsultacje, porady

Istnieje możliwość zmiany podanych wyżej godzin przyjęć na prośbę klienta.